Vragen? Bel ons gerust: +31 (0) 85 006 2044
Bestemmingen
Hoe werkt het ?
Over AsiaDirect
Start reisvoorstel
Bestemmingen
Reistypes
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het?
Over AsiaDirect
+31 (0) 85 006 2044
Bel ons iedere dag tussen 9:00 en 18:00
Familiereizen
Strandvakanties
Hot deals
Budget
Honeymoon
Cultuur
Natuur
Alle bestemmingen
Alle reis stijlen
Rondreizen Top 10
Hoe werkt het ?
Op maat gemaakte reis
Mijn reisplan
Ik wil een reisvoorstel
Hoe doe ik een reisaanvraag?
Travel blog
Over AsiaDirect
Waarom AsiaDirect?
Wie zijn wij?
Contact
Even voorstellen
Het verhaal van AsiaDirect
Duurzaam reizen

Veelgestelde vragen

We krijgen regelmatig vragen over reizen in Zuidoost-Azië en met AsiaDirect. Wij hebben de meest gestelde vragen voor jou op een rijtje gezet. Mocht je jouw vraag niet kunnen vinden, neem dan even contact met ons op.

Algemeen / AsiaDirect

Algemene informatie

Kan ik het kraanwater op mijn bestemming drinken?
Nee, op onze bestemmingen kun je beter geen kraanwater drinken. Water in flessen overal verkrijgbaar en goedkoop.
Wat zijn de medische eisen voor de bestemming?
Bij alle landen zijn de algemene vaccinaties nodig, per bestemming zou het kunnen zijn dat je ook andere vaccinaties nodig hebt. We adviseren altijd even contact op te nemen met jouw huisarts of een GGD in de buurt.
Hebben de hotels een zwembad?
De meeste hotels die wij aanbieden hebben een zwembad. Indien je hier zeker van wilt zijn, geef dit dan aan tijdens het boeken. We kunnen er altijd voor zorgen dat jullie overal een hotel met zwembad krijgen indien gewenst.
Met wat voor vervoer reizen we?
Dit is afhankelijk van jullie persoonlijke reisvoorkeuren. Sommige delen kunnen per trein of vliegtuig worden afgelegd. Kortere afstanden leg je per privé auto of minibus met chauffeur met airco af. Als je naar één van de kleinere eilanden wilt, moet je een stuk met de boot. Dit kan een grote auto ferry zijn, maar ook een kleine longtailboot. Dit is afhankelijk van de bestemming. Vervoer bij een trekking en op de eilanden als Koh Tao, Koh Kut etc is vaak met een open (non airco) pick-up truck.
Zijn de bestemmingen veilig?
Ja, alle bestemmingen die wij aandoen zijn veilig. We houden dit continu in de gaten voor jou. Zodra we merken dat we situatie ter plekke verandert, zullen passende maatregelen nemen, zoals het aanbieden van een alternatieve route. Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor ieder land een reisadvies af. Hiermee kunnen reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico's tijdens een buitenlands verblijf. Meer informatie vind je op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Administratief

Heeft AsiaDirect nog specifieke betalingscondities?
Na het maken van een reservering bij AsiaDirect of een van haar dochtersites, dient de reiziger binnen 2 weken een aanbetaling van 15% over te maken. Het restantbedrag moet uiterlijk 6 weken voor vertrek op onze bankrekening zijn bijgeschreven. Soms dienen accommodaties of vliegtickets eerder betaald te worden. In dit geval zal de aanbetaling hoger zijn en/of dient het restantbedrag eerder te worden voldaan.
Is een reisverzekering verplicht?
Nee, het wordt wel aangeraden.
Ben ik verzekerd wanneer ik met AsiaDirect reis?
Nee, bij alle tours die wij aanbieden zit geen reisverzekering inbegrepen.
Kan ik aan het eind of begin van de reis langer in het land blijven?
Dat kan zeker! Dat is het voordeel van het boeken bij AsiaDirect. Al onze reizen zijn individueel en op maat. Het is dus helemaal aan jou, waar en hoelang je ergens blijft.
Op wat voor manieren kan ik een reis boeken bij AsiaDirect ?
Je kunt bij ons altijd over de telefoon een reis boeken maar ook op onze website, email kan ook.
Heb ik een visum nodig?
Ja, voor de meeste bestemmingen die AsiaDirect aanbiedt heb je een visum nodig. Kijk voor landspecifieke informatie bij de veelgestelde vragen van het betreffende land. Je kunt ook contact opnemen met een gespecialiseerd visumbureau. Wij hebben goede ervaring met E-VISUMS. Zij regelen jouw visum snel, zonder gedoe en lage kosten.

Onze tours

Kan ik een bouwsteen aansluiten op een reis?
De reis is helemaal op maat te maken, dus als je een bouwsteen wilt laten aansluiten op een reis die je hebt gezien op onze website kan dat uiteraard. Kijk hier voor onze huidige bouwstenen. Mocht je iets willen wat er niet tussen staat, dan helpen we je ook graag dit te regelen. Doordat we zelf in Thailand aanwezig zijn is (bijna) alles mogelijk.
Hoe kan ik een programma op maat laten maken?
Door ons te mailen of bellen met je wensen. Klik hier voor onze contactgegevens.
Kan ik alleen reizen?
Ja, dat kan uiteraard. Neem even telefonisch of per email contact met ons op om je wensen te bespreken. Klik hier voor onze contactgegevens.
Is het mogelijk een driepersoons kamer te boeken?
Ja, dat is zeker mogelijk. Geef deze wensen aan ons door, zodat we jullie perfecte reis kunnen regelen. Houd er wel rekening mee dat de 3e persoon vrijwel altijd een ‘rol away bed’ krijgt.
Gaat er een altijd een gids mee? Welke taal spreekt hij/zij?
De gids zal jullie rondleiden op de ‘excursiedagen’, dus de dagen dat jullie een activiteit gaan ondernemen. De transferdagen, dus de dagen dat jullie van de ene plek naar de andere plek reizen ben je soms alleen met de chauffeur. Onze gidsen spreken de lokale taal en Engels. Maar mocht je er niet uitkomen, bel dan gerust even naar kantoor. Tijdens kantooruren is altijd een Nederlandssprekende medewerker aanwezig. Het noodnummer (alleen in noodgevallen) is 24/7 bereikbaar: +66 (0) 9 227 978 39. Omdat wij er al zijn!
Is het mogelijk andere hotels te boeken dan aangegeven in de tours?
Ja, wij doen altijd ons uiterste best om voor iedereen een geschikte accommodatie te vinden. Dus je kunt ons altijd bellen en aangeven wat de wensen zijn.
Hebben wij reizen voor invaliden?
Ja. Wij helpen je graag een tour specifiek naar de wensen van onze klant optimaliseren. Dit betekent dat wij bijvoorbeeld een leuke tour van onze website kunnen veranderen naar een invalide vriendelijke reis!
Zijn alle tours beschikbaar voor kinderen?
Ja, in principe wel. Sommige sportactiviteiten zijn minder geschikt voor (kleine) kinderen. Hier kunnen wij wel een oplossing voor vinden door bijvoorbeeld een andere activiteit in te plannen. We hebben ook specifieke familiereizen. Deze reizen hebben aangepaste afstanden, hotels met zwembaden en aangepaste activiteiten.

Valuta

Wat is de lokale valuta? Kan ik daar ook met kaart betalen?
De valuta in Thailand is de Thai Baht. In Vietnam is de Vietnam Dong. In Myanmar gebruiken ze Myanmarese Kyat. In Indonesië de Indonesische Roepia. In Sri Lanka wordt de Sri Lankaanse Roepie gebruikt. In Maleisië de Maleisische Rigit en in Cambodja de Cambodjaanse Riel. In het algemeen zijn pin automaten zeker aanwezig.

Thailand

Algemene informatie

Wat is het tijdsverschil?
In de Nederlandse zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur later in Thailand.
Hebben de hotels een zwembad?
De meeste hotels die wij aanbieden hebben een zwembad. Indien je hier zeker van wilt zijn, geef dit dan aan tijdens het boeken. We kunnen er altijd voor zorgen dat jullie overal een hotel met zwembad krijgen indien gewenst.
Wat zijn de kleding voorschriften wanneer je een tempel bezoekt?
Tempels en koninklijke paleizen zijn heiligdommen. Je wordt geacht schouders te bedekken en een lange broek of rok te dragen. Het is niet gepast om doorschijnende kleding, mouwloze shirts/hemdjes, sportkleding, leggings, korte broeken & minirokken of strandkleding te dragen. Schoenen moeten bij het betreden van een tempel uit. Bij bezoek aan andere heiligdommen zijn sandalen en slippers niet gepast. Ook wanneer je een skybar wilt bezoeken, moet je vaak aan wat kledingvoorschriften voldoen. Zoals geen teenslippers of korte broek. Check altijd even de website van de betreffende bar zodat je zeker weet dat je naar binnen mag.
Heb ik een wereldstekker nodig?
Voor Thailand is dit meestal niet nodig. De netspanning van 220 V en de frequentie is 50 Hz, wat overeenkomt met de netspanning in Nederland en België. In de meeste stopcontacten passen onze Europese stekkers. Mocht je onverwachts een keer een stopcontact tegenkomen waarbij dit niet het geval is, kun je eenvoudig een verloopstekker bij bijvoorbeeld de 7-eleven, Tesco of Big C kopen.
Kunnen we terplekken een auto of scooter huren? Hebben we een internationaal rijbewijs nodig?
Dat kan wel, maar dit raden we wel af in verband met de vele ongelukken die er gebeuren. Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je inderdaad een internationaal rijbewijs nodig, die je bij de ANWB kan aanvragen. Let op, hier in Thailand is voor het huren een motor rijbewijs nodig omdat het 125 CC plus is en je verzekering niets vergoed (als ze dat al doen) als je geen motor rijbewijs hebt. Het huren van een jetski raden wij ook af. Toeristen worden hier vaak opgelicht, doordat men schade moet betalen voor reeds aanwezige schade aan de Jetski.
Zijn er bepaalde culturele gebruiken waarmee we rekening moeten houden?
Voor elk land dat je bezoekt geldt: gedraag je als gast. Het tempo in Azië, en dus ook in Thailand, ligt vaak laag en soms gaan de zaken niet zo efficiënt als wij willen of gewend zijn. Verder spreekt niet iedereen in Thailand vloeiend Engels, wat de communicatie kan bemoeilijken. Kwaad worden en stemverheffing werken altijd averechts. Het zijn, in de Thaise cultuur, vormen van grove onbeschaafdheid. Blijf dus vriendelijk en neem de tijd. Glimlachen is overigens een veel beoefende Thaise beleefdheidsvorm, dus niet een manier om contact met je te zoeken. Voor de Thai is het hoofd het meest heilige deel van het lichaam en de voeten het minst. Wijs dus nooit iets aan met je voet, leg geen voeten op tafel en zeker niet in de richting van iemand. Raak om dezelfde reden ook nooit het hoofd van een Thai aan (ook niet van de kinderen). Aanraken wordt dan ook als beledigend ervaren en dat geldt in het bijzonder voor het hoofd, waarin – volgens de cultuur - de geest huist. Het dragen van nette, maar vooral schone kleding wordt door de Thai enorm gewaardeerd. Hoewel men van toeristen wel andere kleding gewend is, zoals mannen in korte broek, zal je een Thai zelden zo gekleed zien gaan. Op het strand zie je Thaise vrouwen volledig gekleed in zee gaan, terwijl (alleen) in toeristenplaatsen topless zonnen voor een buitenlandse soms mogelijk is. Toch zijn er grenzen, zoals zonder shirt of met een bikinitopje over straat lopen. Voor meer informatie over de (culturele) do' & don'ts, zie deze online blog: https://www.asiadirect.nl/blog/dos-en-donts-thailand-tips/
Wat is de beste reistijd?
Thailand is eigenlijk elk jaargetijde een goede vakantiebestemming. Indien je van iets koelere temperaturen houdt, is november tot en met februari de beste periode. April is de warmste maand, maar ook een hele leuke. In april vieren de Thai hun nieuwjaar, wat een waar waterfestijn is! Lees hier alles over dit grote feest: https://www.asiadirect.nl/blog/thais-nieuwjaar-songkran/. Daarna begint dan min of meer het regenseizoen. Sommige eilanden kunnen onbereikbaar worden, maar er zijn nog steeds talloze bounty eilanden wel te bezoeken. Vaak gaat het regenseizoen gepaard met een heftige stortbui van 1 of 2 uur aan het einde van de dag, wat vaak verkoelend werkt. Meer weten over de verschillende seizoenen en welke reistijd het beste bij je past? Kijk dan hier: https://www.asiadirect.nl/blog/beste-reistijd-thailand/
Heb ik een reis/annuleringsverzekering nodig?
Indien je op vakantie gaat, dan is een reisverzekering altijd handig. Deze verzekering zorgt ervoor dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan. Wij adviseren je dan ook om een goede reisverzekering af te sluiten. Controleer of je reisverzekering werelddekking heeft! Informeer daarnaast bij je verzekeraar wat wel en wat niet gedekt is. Heb je zelf reeds een doorlopende annuleringsverzekering afgesloten, controleer dan of deze de volledige reissom dekt.
Wie moet ik bellen als er iets is?
AsiaDirect streeft ernaar om problemen ter plaatse op te lossen, zodat je als klant kunt genieten van een onbezorgde vakantie. Dat is het voordeel van onze aanwezigheid ter plaatse. Onze contactgegevens staan hieronder. Je bent ook altijd van harte welkom op ons kantoor in het Eastin Hotel Makkasan in Bangkok. AsiaDirect
Eastin Hotel Makkasan Bangkok - 7e etage
1091/343 New Petchburi RoadMakkasan, Rajthevee, Bangkok 10400

Tel: 0066(0)26517638
E-mail: rsvn@amazingasiatours.com/ info@asiadirect.nl
Noodnummer: +66 9 2279 7839 (alleen voor noodgevallen)

Openingstijden kantoor op de 3e verdieping:
Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur
Zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur
Openingstijden balie in de lobby (7e verdieping):
Maandag t/m zondag van 09.00 tot 18.00 uur


Indien je ter plaatse niet tevreden bent over de reis, dan dien je direct contact op te nemen met ons. Je kunt je ons bellen of je klacht per e-mail versturen naar info@asiadirect.nl. Klachten die ter plaatse niet worden gemeld, kunnen na terugkomst niet in behandeling worden genomen.
Wat moet ik meenemen naar Thailand?
Je kan hier alles kopen, vooral in Bangkok. Wees niet bang dat je iets vergeet (behalve paspoort, pinpas/credit card, (internationaal) rijbewijs indien nodig, belangrijke medicijnen).
Om je op weg te helpen geven wij je hier een checklist van mee te nemen artikelen:
 • Paspoort + kopie
 • Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
 • Reisbescheiden
 • Geld, betaalpas en/of creditcard
 • Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
 • Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
 • Reisapotheek / EHBO-set
 • Anti-zonnebrand middel (is erg duur in Thailand)
 • Anti muggenolie (kun je hier overal krijgen, met minder DEET en werkt vaak beter)
 • Zonnebril & hoed / pet
 • Contactgegevens van familie en vrienden in Nederland
 • Reis/ taalgids
 • Fototoestel en filmcamera
 • Kleding
 • Wandelschoenen
 • Zwemkleding
 • Slippers
 • Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
 • Bril / lenzen artikelen
 • Zaklantaarn
 • Eventueel wereldstekker
Wat neem ik mee voor een reis met kinderen?
Voor kinderen is het handig om hun favoriete knuffel mee te nemen of wat potjes olvarit of specifieke poedermelk. In de grote steden kun je ook zeker wel poedermelk en babyvoeding vinden, maar het is zeker niet goedkoper en er is minder keuze. Luiers zijn overal verkrijgbaar. Lees het volgende blog voor meer informatie over wat mee te nemen als je op reis gaat met kinderen
Wat is de beste reisgids voor Thailand?
Er is heel veel informatie over reizen in Thailand te vinden, zowel in boeken als online. Voor een compleet overzicht van de beste reisliteratuur kun je een eens rondkijken op de website van deTraveller, de Reisgids specialist van Nederland.

Geldzaken en verzekeringen

Kan ik daar pinnen?
Jazeker. In de grotere steden vind je op iedere straathoek een pinautomaat. Hier kun je met je Nederlandse of Belgische bankpas geld opnemen. Het is wel belangrijk dat je je bankpas hebt geactiveerd voor ‘buitenland (buiten Europa) pinnen’. Check dit even bij je bank voordat je vertrekt. Op de grotere eilanden zijn ook genoeg pinautomaten te vinden. Op de kleine, afgelegen eilanden of op het platteland kan dit wat lastiger zijn en zijn er soms geen pinautomaten. Dan is het aan te raden genoeg contant lokaal geld mee te nemen en eventueel ook een creditcard.
Is het geven van een fooi gebruikelijk?
Ondanks dat het geven van fooien niet standaard is, wordt het zeer gewaardeerd. Soms wordt er standaard al 10% service charge gerekend in bijvoorbeeld een restaurant. De lonen liggen erg laag vergeleken met Nederland en België, een kamermeisje die vaak 7 dagen per week, 10 uur per dag werkt, verdient nog geen €100 per maand, ongeveer 130 THB per dag. Het is aan jou of en hoeveel fooi je wilt geen. Voor een idee, in de taxi (altijd de meter aan laten zetten!) kun je bijvoorbeeld het bedrag naar boven afronden. De bellboy of het kamermeisje is blij met 20 THB per dag (~ EUR 0.50) of 10 THB per bagagestuk. De gids kun je THB 100 THB per persoon per dag geven. Overige lokale gidsen bij activiteiten en chauffeurs kun je THB 50 per persoon geven.
Wat is de munteenheid in Thailand?
De munteenheid in Thailand is de Thaise Baht. Voor EUR 1 krijg je ongeveer 37-38 Thaise Baht. Een gerecht van THB 100 kost dus iets meer dan EUR 2.50. Lees hier meer over de wisselkoers en deze munteenheid.

Visum

Hebben we een visum nodig voor Thailand?
Wanneer je maximaal 30 dagen in Thailand blijft, kom je tegenwoordig in aanmerking voor een ‘visumvrije’ entree. Indien je Thailand over land binnenkomt (bijvoorbeeld via Maleisië, Laos, Cambodja of Myanmar, dan krijg je sinds 1 januari 2017 ook een visum voor 30 dagen (dit was eerder 15). Belangrijk is dat je in het bezit van een Nederlands of Belgisch paspoort bent welke nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Thailand. Wil je langer in Thailand blijven, dan moet je van tevoren een 60-dagen visum aanvragen. De meest eenvoudige optie hiervoor is om een online visumbureau te gebruiken. Wij hebben goede ervaring met E-VISUMS, zij regelen jouw visum snel, zonder gedoe en tegen lage kosten. Een andere optie is om zonder afspraak langs te gaan bij de Thaise ambassade in Den Haag of Brussel of het Thaise consulaat in Amsterdam of Antwerpen. Meer informatie lees je in dit artikel. De visum regels veranderen regelmatig, dus het is goed om het altijd even na te vragen.

Gezondheid en veiligheid

Is het veilig om er rond te reizen?
Thailand is een veilig en prettig land om zelfstandig te reizen. Desondanks dien je, net als in ieder ander land, een bepaalde voorzichtigheid in acht te nemen. De meeste ongelukken gebeuren in het verkeer. Kijk goed uit bij het oversteken of bijvoorbeeld het uitstappen van een bus. De brommers rijden namelijk aan alle kanten en zijn net mieren die overal tussendoor slingeren. Zebrapaden zijn er wel, maar zelden zal er een chauffeur daadwerkelijk stoppen. Ren ook niet om nog even snel over te steken als je ziet dat het stoplicht nog op groen staat. Zodra er geen andere mensen oversteken, rijdt iedereen al weer door (rood). Let goed op je bezittingen, zoals je ook in andere landen zou doen. Laat waardevolle spullen (zoals paspoort) in de kluis en draag een kopie van je paspoort bij je. Ook is het handig altijd wat kleingeld bij de hand te hebben; in de bus of taxi kun je dan betalen zonder je portemonnee te voorschijn te halen. Bovendien zeggen de chauffeurs vaak geen wisselgeld te hebben. Mocht er toch iets misgaan, dan kun je je wenden tot de toeristenpolitie. Voor de actuele informatie over veiligheid check je de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Moet ik een klamboe meenemen voor op reis?
Nee dit is niet noodzakelijk, tenzij je een trekking gaat doen. De hotels hebben airconditioning en/of en ventilator; hier houden muggen ook niet van.
Kun je water uit de kraan drinken?
Nee, het is beter flessenwater te kopen en te drinken. Ijsklontjes in restaurants en cafés zijn meestal van flessenwater, maar indien je het niet vertrouwd, kun je de ijsblokjes beter weigeren.
Hoe ga ik met een jetlag om?
Door het tijdverschil van vijf (zomertijd) of zes uur (wintertijd) kun je last krijgen van een jetlag. Probeer je na aankomst in Thailand zo snel mogelijk aan te passen aan de Thaise tijd. Ga bij aankomst overdag niet gelijk lang slapen, probeer het tijdsverschil met het thuisland zo snel mogelijk te overbruggen. Vertrek zo ontspannen mogelijk, waardoor je vliegreis minder vermoeiend lijkt/is en je nog meer profijt van je vakantie hebt. Naast het tijdsverschil is er ook sprake van verandering in het klimaat. Pas daarom het tempo in het begin wat aan, drink koude drankjes niet te snel. Wees voorzichtig met de zon.
Hebben we vaccinaties nodig?
Waarschijnlijk wel. Check altijd de GGD, huisarts of een andere kliniek gespecialiseerd in de tropen voor het actuele reizigers advies met betrekking tot vaccinaties en gezondheid voorzorgsmaatregelen. In dit artikel vind je meer informatie over de gezondheidszorg in Thailand.
Kun je wc papier in het toilet gooien?
De riolering in Thailand is erg smal en zit snel verstopt. Op elk toilet staat een prullenbakje waar je je toiletpapier in kwijt kunt. Of gebruik, net zoals de Thai, de sproeier die op elk toilet hangt. Hygiënischer, maar het vergt wel wat behendigheid.
Kan ik op straat eten?
Als je een beetje oplet op waar je eten besteld en wat voor eten, dan moet dat zeker kunnen. Kijk vooral of het er druk is en hoe lang het eten er al ligt. Eten er ook veel lokale mensen, dan is het vaak goed eten. Daarbij is het slim goed doorbakken of soepgerechten te bestellen. Soms zie je langs de kant van de weg bijvoorbeeld ongekoelde rauwe Sushi liggen, dit raden wij af. Let ook op of kip goed gaar is en drink alleen flessenwater. Tip: vaak denken wij dat westers eten veiliger is. Maar indien dit weinig gegeten wordt en dus langer bewaard, is dit misschien juist sneller bedorven dan lokaal vers eten. Daarbij weten lokale restaurants westers eten vaak minder goed te bereiden. Indien je toch ziek wordt, neem ORS en indien je teveel vocht verliest, ga naar een dokter. In het warme klimaat van Thailand droog je snel uit.
Wat als ik ziek wordt en naar een dokter moet?
De medische voorzieningen in Thailand zijn – zeker in de wat grotere steden – uitstekend. De opleidingen van artsen en verplegend personeel, maar ook de kwaliteit van ziekenhuizen, staat op een zeer hoog niveau, met name van de internationale ziekenhuizen in Bangkok. Dus mocht er zich iets voordoen, dan hoeft u niet bang te zijn voor medische en hygiënische onverantwoorde toestanden. Wilt u een arts raadplegen, ga dan naar een ziekenhuis. Eventueel kun je de staf van ons kantoor in Bangkok om meer informatie vragen

Bellen en internet

Kan ik vanuit daar makkelijk naar het thuisfront bellen of mailen?
Tegenwoordig is er bijna in elk hotel en café/restaurant wifi. Dit is de goedkoopste optie. Je kunt zelfs via Whatsapp, Messenger of bijv. Skype videobellen. Zo kan het thuisfront ook nog zien waar je zit. Je kunt met Skype ook tegen een lokaal tarief naar vaste nummers of mobiele nummers bellen in Nederland of België. Hiervoor dien je beltegoed te kopen (online opwaarderen). Een andere optie is om een lokale simkaart te kopen. Bellen met je eigen Nederlandse of Belgische provider kan aardig in de kosten oplopen. Een Thaise simkaart kun je bijvoorbeeld op het vliegveld of in elke 7-11 supermarkt kopen. Bekende Thaise providers zijn True Move, AIS en Dtac. Koop altijd een prepaid simkaart, geen abonnementskaart. Deze kun je ook koppelen aan een internet prepaid bundel, zodat je ook internet hebt voor bijvoorbeeld Google Maps. Deze prepaid simkaart kun je dan opwaarderen bij elke 7-11 supermarkt. De medewerkers helpen je hier graag bij. Internet kost gemiddeld 400 THB voor 1 Gb. Bellen naar Nederland of België kan voor 5 THB (vaste nummers) of 10 THB (mobiele nummers) per minuut als je eerst de code voor internationaal bellen intoetst, 006 voor True Move, 004 voor Dtac, 005 voor AIS. Bellen vanuit Nederland of België naar een Thais nummer kan door +66 voor het lokale nummer te draaien. Wat betreft internet kan dit dus via je smartphone met wifi van het hotel. Sommige hotels hebben daarnaast een computer in de lobby staan. Ook zijn er nog steeds internetcafés te vinden, maar dit aantal wordt wel minder.

Cambodja

Algemene informatie

Hebben we een visum nodig?
Ja, voor Cambodja heb je een visum nodig. Je kunt dit via een online visumbureau regelen of bij de grensovergang zelf. Wij hebben goede ervaring met het visumbureau E-VISUMS. Zij regelen jouw e-visum snel, zonder gedoe en tegen lage kosten. Het visum bij de grensovergang regelen kan zowel als je over land of via de lucht binnenkomt. Let op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn en dat je USD 30 cash en 2 pasfoto’s bij je moet hebben.
Heb ik een wereldstekker nodig?
Als je in Nederland woont heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten van type A en G.
Wat is het tijdsverschil?
Tijdens onze zomertijd is het in Cambodja 5 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Cambodja 6 uur later.
Wat is de beste reistijd?
Cambodja kent vier verschillende seizoenen. In tegenstelling tot zijn buurlanden, is het verschil qua klimaat en weersomstandigheden niet erg groot in verschillende delen van het land. Noord- of Zuid-Cambodja? Vaak is er sprake van ongeveer hetzelfde weer. De beste tijd die wordt aangeraden om door Cambodja te reizen in van november tot en met februari. Rond deze tijd van het jaar is het droge seizoen aangebroken en is het er relatief koel met temperaturen rond de 30 graden.

Geldzaken

Kan ik daar pinnen?
De gebruikte valuta in Cambodja zijn de lokale Riel en de Dollar. Tegenwoordig is het vooral in grote steden mogelijk om overal met de Dollar te betalen. Wisselgeld kan wel worden teruggegeven in Riel, vooral wanneer het om kleine bedragen gaat. 1 dollar staat gelijk aan ongeveer 4.000 Riel. Met de Riel kan je ook weer overal betalen. In kleinere gebieden kan het nog voorkomen dat er alleen met de Riel wordt betaald. Wij raden aan om van tevoren te zorgen dat je een klein bedrag aan dollars (rond de 50 USD) mee te hebben voordat je Cambodja in reist. Dit bedrag is dus om je visum te betalen en eventuele andere benodigdheden ter plekke kopen. De pinautomaten op het vliegveld in Cambodja willen wel eens niet werken en vaak wordt er ook een hogere valutakoers en commissiekosten gevraagd voor de munteenheid dan buiten de luchthaven. Eenmaal in Cambodja zijn er voldoende pinautomaten waar je kan pinnen. Ook hier raden we aan in een keer een groot bedrag te pinnen in verband met valutakosten, maar ook omdat buiten de grote steden de mogelijkheid om te pinnen minder aanwezig is.

Bellen en internet

Wat is het internet gebruik in cambodja
Wat betreft het gebruik van internet in Cambodja: In de meeste hotels, barretjes, cafés en restaurants in Azië is er een gratis wifi-netwerk. Wil je liever niet afhankelijk zijn van open wifi-netwerken en wil je overal online kunnen zijn? Geen probleem, op het vliegveld en in verschillende telefoonwinkels kan je een simkaart kopen. De kosten van een simkaart zijn heel verschillend en kunnen variëren van 1 dollar tot 10 dollar. Soms worden op het vliegveld zelfs gratis simkaarten aangeboden. De duurdere simkaarten hebben vaak zogenaamde lucky numbers, een soort bijgeloof in Cambodja. Voor ons niet echt een bijzondere toegevoegde waarde, dus raden wij aan voor een goedkopere simkaart te kiezen. Het 3G/4G is ook erg goedkoop in Cambodja. Voor 1 week internet betaal je ongeveer 2 dollar. Opwaarderen kan via een telefoonwinkel.

Gezondheid en veiligheid

Hebben we vaccinaties nodig?
Zorg dat je alle benodigde inentingen hebt gehaald. Aanbevolen vaccinaties voor Cambodja zijn DTP, Hepatitis A en buiktyfus. Neem voor je reis even contact op met je huisarts of GGD/DGD voor de meest actuele reisinfo. Soms is het handig om een serie van meerdere inentingen te nemen die je voor een veel langere termijn beschermen, daar moet je dan wel bijtijds mee beginnen. In sommige delen van Cambodja komt malaria voor, vooral buiten de grote steden en aan kustgebieden. Er zijn verschillende medicijnen om je hiervoor te beschermen.

Vietnam

Algemene informatie

Hebben we een visum nodig?
Voor Vietnam moet je van te voren een visa aanvragen. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt jouw visum aanvragen bij AsiaDirect wanneer je een Vietnam reis boekt. Wij regelen dan verder alles, dus dat is lekker makkelijk. Of je kunt een visumbureau dat gespecialiseerd is in het aanvragen van visums contacteren. Wij hebben zeer goede ervaring met E-VISUMS. Zij regelen jouw visum snel, goedkoop en zonder zorgen. Sinds mei 2018 kunnen Nederlanders ook zelf online een visum aanvragen via het National Web Portal on Immigration van de Vietnamese overheid. Dit kost je USD 25 die je per credit card kunt betalen. Dit verdrag is er nog niet tussen België en Vietnam. De overheden zijn hier wel mee bezig. Vooralsnog dienen reizigers met een Belgische nationaliteit het visum via de ambassade of immigratie te regelen. Meer informatie hierover vind je in het ons blog.
Wat is de beste reistijd ?
Veel mensen denken onterecht dat Vietnam altijd warm is en het gehele land een tropisch klimaat heeft. Door de meer dan 2000 km afstand tussen noord en zuid verschilt het weer nogal. In januari, februari, maart is het zuiden het beste Vanaf Nha Trang tot Phu Quoc eiland in het uiterste zuiden van Vietnam is het in deze tijd droog, dit zijn de perfecte maanden om van de stranden in het zuiden te genieten, het is nog niet te warm, overdag zo rond de 25 – 28 graden, doorgaans met een aangenaam windje, strak blauwe luchten en een lage luchtvochtigheid, perfect om ook nog wat te ondernemen. In april, mei en juni is het noorden het beste. In deze maanden is het noorden van het land het mooist, al onze reizen in het noorden van Vietnam zijn dan erg aan te raden. Het is gedaan met de kans op winterse dagen, het land wordt wakker en de zon verdrijft de mist van de bergtoppen. De rijstvelden worden weer bewerkt en beplant en in een mum van tijd is het hele land prachtig groen. Kortom, Vietnam is het hele jaar door goed te bereizen, maar de ene plek is net even wat koeler/warmer/droger/natter/mooier dan de andere, afhankelijk van de tijd van het jaar. Dit maakt Vietnam ook enorm divers en dat maakt het juist zo leuk

Myanmar

Algemene informatie

Hebben we een visum nodig?
Voor Myanmar dien je van te voren een visum aan te vragen. Met het toeristenvisum kun je 28 dagen in Myanmar blijven. Vraag hem dus niet te laat aan, maar ook niet te vroeg. Na uitgifte heb je 90 dagen de tijd om het land in te komen. Je kunt een visum eenvoudig aanvragen via een gespecialiseerd visumbureau, zoals E-VISUM. Zij regelen jouw visum snel, zonder gedoe en tegen lage kosten. Een andere optie is om het visum aan te vragen via de officiële Myanmarese e-visum website. Dit kost je USD 50 per persoon en normaal gesproken krijg je dan binnen 3 werkdagen het visum per email toegestuurd. Dit dien je te printen en mee te nemen naar Myanmar.
Heb ik een wereldstekker nodig?
De netspanning is in Myanmar gelijk aan de netspanning in Nederland (220V/230V, 50 Hz). Je kunt normaal gesproken dus jouw elektrische apparaten gewoon gebruiken en opladen. Er worden echter verschillende soorten stopcontacten in Myanmar gebruikt en het is wel slim een wereldstekker mee te nemen. De stroom valt regelmatig uit, maar de meeste hotels maken dan gebruik van een generator. Ga je echter meer het binnenland in, dan kan het zijn dat er helemaal geen stroom is of slechts een paar uur per dag. Het is dus ook handig altijd een zaklantaarn in je tas te stoppen.
Wat zijn de kleding voorschriften wanneer we een tempel bezoeken?
In tegenstelling tot de meeste andere landen, is het gebruikelijk ook je sokken uit te doen bij het betreden van een tempel en ook de tempelgrond, het gebied behorende bij de tempel. Een aanrader is dus makkelijke schoenen aan te doen, zoals teenslippers. Daarbij misschien natte tissues in je tas te stoppen om je voeten schoon te kunnen maken voordat je je schoenen weer aantrekt. Vrouwen moeten schouders en benen ook bedekt hebben bij het betreden van een tempel of stupa. De lokale mannen en vrouwen dragen zelf vaak een 'longyi', een omslagdoek als rok.
Wat is het tijdsverschil?
Tijdens onze zomertijd is het in Myanmar 4,5 uur later. Tijdens onze wintertijd is het in Myanmar 5,5 uur later.
Wat is de beste reistijd?
De beste tijd wat betreft het weer om naar Myanmar te reizen is november t/m februari. Dit is het koele seizoen. Het nadeel is dat dit ook een drukkere periode is en dus duurder. De zomerperiode, van maart tot mei, is veel rustiger en soms ben je zelfs de enige die rond de bijzondere tempels loopt. Dit geeft echt een magische sfeer. Een nadeel is dat het dan ook heel heet kan zijn en het soms boven de 40 graden Celsius stijgt. Probeer de tempels dan ook vroeg in de ochtend of einde van de dag te bezoekenElke periode heeft wel zijn eigen charme. De temperaturen in Myanmar kunnen nogal variëren. De hoger gelegen gebieden zijn vaak koeler, zoals de Chin State in het westen en delen van de Shan State in het oosten kennen lagere temperaturen. In het noorden heb je Himalaya gebied en hier kan het soms ook tot onder de nul reiken.

Geldzaken

Hoeveel fooi geef je?
Fooi geven is nog niet erg standaard in Myanmar. Bedragen worden wel vaak naar boven afgerond vanwege gebrek aan kleine coupures. Myanmar is relatief nog steeds erg arm en een fooi wordt dan ook zeer zeker gewaardeerd. Als richtlijn kun je het volgende eventueel aanhouden (fooien per koppel of gezin): In luxere restaurants wordt een fooi van 5% tot 10% aanbevolen. Op andere plaatsen, zoals portiers en kamerpersoneel kun je bijvoorbeeld USD 1 achterlaten. Taxi- en fietstaxi-chauffeurs verwachten meestal geen fooi. Voor een goede gids raden we USD 5-10 per dag te geven, wat overeenkomt met 10.000 kyat (de Birmaanse valuta). Voor een goede chauffeur 2/3 van het bedrag wat je aan de gids hebt gegeven, dus USD 3-5 per dag of 6000 kyat.

Gezondheid

Kun je water uit de kraan drinken?
In Myanmar kun je het water uit de kraan niet drinken. Flessenwater is overal verkrijgbaar. Let op of de fles verzegeld is, zodat je zeker weet dat er geen kraanwater in zit. Pas ook op met ijsblokjes (of bijvoorbeeld fruitshakes met ijs), in de betere hotels is dit wel veilig, maar indien je het niet zeker weet is het verstandig ijsblokjes te vermijden.

Indonesië

Algemene informatie

Hebben we een visum nodig?
Indien je Indonesië binnenkomt en een Nederlands of Belgisch paspoort hebt, dan kun je 30 dagen zonder visum reizen. Je moet Indonesië dan wel binnenkomen op een door de overheid vastgestelde toegangspoort. Dit zijn de luchthavens Soekarno-Hatta (Jakarta), Ngurah Rai (Bali), Kuala Namu (Medan), Juanda (Surabaya), Hang Nadim (Batam) en de zeehavens Sri Bintan Pura (Tanjung Pinang), Batam Center (Batam), Sekupang (Batam) en Tanjung Uban (Riau). Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Indien je via een andere plaats binnenkomt, is er wel een visum nodig. Voor circa USD 35 kun je bij aankomst op één van de andere plaatsen dan genoemd een toeristenvisum kopen. Deze is 30 dagen geldig. Mocht je langer in Indonesië willen blijven, dan kun je òf een Visum On Arrival van 30 dagen kopen en deze daarna verlengen met 60 dagen òf contact opnemen met de Indonesische ambassade in Den Haag of een visumbureau. Wij hebben goede ervaring met het online visumbureau E-VISUMS. Zij regelen jouw visum snel, zonder gedoe en tegen lage kosten.
Kunnen we terplekke een auto of scooter huren? Hebben we een internationaalrijbewijs nodig?
In geval je een (motor)voertuig wil huren, heb je een IRB nodig. Je kunt deze bij de ANWB in Nederland aanschaffen. Hiervoor heb je je rijbewijs en 1 pasfoto nodig. Voor België kun je hiervoor terecht bij je gemeente. Hiervoor heb je 1 recente pasfoto, je identiteitskaart en geldig Belgisch rijbewijs nodig.
Wat is het tijdsverschil?
Op Sumatra en Java is het 6 uur later dan in Nederland in onze wintertijd en 5 uur later in onze zomertijd. Op Bali en Lombok is het 7 uur later in onze wintertijd, tijdens onze zomertijd 6 uur later.

Geldzaken

Kan ik daar pinnen?
Pinnen is in de meeste plaatsen mogelijk. Vergeet niet om vóór vertrek je pinpas te activeren voor gebruik buiten Europa. Het is verstandig om behalve de pinpas ook wat contant geld mee te nemen en eventueel een Mastercard/Visa creditcard of travellercheques.
Hoeveel fooi geef je?
Als je zelf ergens eet of iemand erg behulpzaam is, kun je natuurlijk altijd een kleine fooi geven. In hotels en restaurants ben je niet verplicht een fooi te geven, vooral niet wanneer er standaard 10% – 15% bij het totaalbedrag wordt gerekend voor de verleende service. Maar dit is niet overal het geval en een gemiddeld maandsalaris bedraagt maximaal tussen de 800.000 en 1 miljoen IDR (bedienend personeel ongeveer de helft). Een fooi maakt daarom vaak onderdeel uit van het salaris en wordt dan ook zeer gewaardeerd. Een fooi van 10.000 tot 20.000 IDR voor een erg behulpzaam iemand is gebruikelijk. Bellboys kun je bijvoorbeeld 5000 tot 10.000 IDR per tas geven, kamerpersoneel ongeveer 20.000 tot 30.000 IDR per dag. Lokale gidsen en chauffeurs gemiddeld 50.000 tot 100.000 IDR per dag en taxi chauffeurs 5000 tot 20.000 IDR per rit.

Gezondheid

Hebben we vaccinaties nodig?
Informeer altijd bij je eigen huisarts en/of de GGD voor advies over benodigde vaccinaties.