In de Nederlandse zomertijd is het in Thailand 5 uur later dan in Nederland. In de wintertijd is het 6 uur later in Thailand.
De meeste hotels die wij aanbieden hebben een zwembad. Indien je hier zeker van wilt zijn, geef dit dan aan tijdens het boeken. We kunnen er altijd voor zorgen dat jullie overal een hotel met zwembad krijgen indien gewenst.
Tempels en koninklijke paleizen zijn heiligdommen. Je wordt geacht schouders te bedekken en een lange broek of rok te dragen. Het is niet gepast om doorschijnende kleding, mouwloze shirts/hemdjes, sportkleding, leggings, korte broeken & minirokken of strandkleding te dragen. Schoenen moeten bij het betreden van een tempel uit. Bij bezoek aan andere heiligdommen zijn sandalen en slippers niet gepast. Ook wanneer je een skybar wilt bezoeken, moet je vaak aan wat kledingvoorschriften voldoen. Zoals geen teenslippers of korte broek. Check altijd even de website van de betreffende bar zodat je zeker weet dat je naar binnen mag.
Voor Thailand is dit meestal niet nodig. De netspanning van 220 V en de frequentie is 50 Hz, wat overeenkomt met de netspanning in Nederland en België. In de meeste stopcontacten passen onze Europese stekkers. Mocht je onverwachts een keer een stopcontact tegenkomen waarbij dit niet het geval is, kun je eenvoudig een verloopstekker bij bijvoorbeeld de 7-eleven, Tesco of Big C kopen.
Dat kan wel, maar dit raden we wel af in verband met de vele ongelukken die er gebeuren. Indien je toch een scooter of auto wilt huren, heb je inderdaad een internationaal rijbewijs nodig, die je bij de ANWB kan aanvragen. Let op, hier in Thailand is voor het huren een motor rijbewijs nodig omdat het 125 CC plus is en je verzekering niets vergoed (als ze dat al doen) als je geen motor rijbewijs hebt. Het huren van een jetski raden wij ook af. Toeristen worden hier vaak opgelicht, doordat men schade moet betalen voor reeds aanwezige schade aan de Jetski.
Voor elk land dat je bezoekt geldt: gedraag je als gast. Het tempo in Azië, en dus ook in Thailand, ligt vaak laag en soms gaan de zaken niet zo efficiënt als wij willen of gewend zijn. Verder spreekt niet iedereen in Thailand vloeiend Engels, wat de communicatie kan bemoeilijken. Kwaad worden en stemverheffing werken altijd averechts. Het zijn, in de Thaise cultuur, vormen van grove onbeschaafdheid. Blijf dus vriendelijk en neem de tijd. Glimlachen is overigens een veel beoefende Thaise beleefdheidsvorm, dus niet een manier om contact met je te zoeken. Voor de Thai is het hoofd het meest heilige deel van het lichaam en de voeten het minst. Wijs dus nooit iets aan met je voet, leg geen voeten op tafel en zeker niet in de richting van iemand. Raak om dezelfde reden ook nooit het hoofd van een Thai aan (ook niet van de kinderen). Aanraken wordt dan ook als beledigend ervaren en dat geldt in het bijzonder voor het hoofd, waarin – volgens de cultuur - de geest huist. Het dragen van nette, maar vooral schone kleding wordt door de Thai enorm gewaardeerd. Hoewel men van toeristen wel andere kleding gewend is, zoals mannen in korte broek, zal je een Thai zelden zo gekleed zien gaan. Op het strand zie je Thaise vrouwen volledig gekleed in zee gaan, terwijl (alleen) in toeristenplaatsen topless zonnen voor een buitenlandse soms mogelijk is. Toch zijn er grenzen, zoals zonder shirt of met een bikinitopje over straat lopen. Voor meer informatie over de (culturele) do' & don'ts, zie deze online blog: https://www.asiadirect.nl/blog/dos-en-donts-thailand-tips/
Thailand is eigenlijk elk jaargetijde een goede vakantiebestemming. Indien je van iets koelere temperaturen houdt, is november tot en met februari de beste periode. April is de warmste maand, maar ook een hele leuke. In april vieren de Thai hun nieuwjaar, wat een waar waterfestijn is! Lees hier alles over dit grote feest: https://www.asiadirect.nl/blog/thais-nieuwjaar-songkran/. Daarna begint dan min of meer het regenseizoen. Sommige eilanden kunnen onbereikbaar worden, maar er zijn nog steeds talloze bounty eilanden wel te bezoeken. Vaak gaat het regenseizoen gepaard met een heftige stortbui van 1 of 2 uur aan het einde van de dag, wat vaak verkoelend werkt. Meer weten over de verschillende seizoenen en welke reistijd het beste bij je past? Kijk dan hier: https://www.asiadirect.nl/blog/beste-reistijd-thailand/
Indien je op vakantie gaat, dan is een reisverzekering altijd handig. Deze verzekering zorgt ervoor dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan. Wij adviseren je dan ook om een goede reisverzekering af te sluiten. Controleer of je reisverzekering werelddekking heeft! Informeer daarnaast bij je verzekeraar wat wel en wat niet gedekt is. Heb je zelf reeds een doorlopende annuleringsverzekering afgesloten, controleer dan of deze de volledige reissom dekt.
AsiaDirect streeft ernaar om problemen ter plaatse op te lossen, zodat je als klant kunt genieten van een onbezorgde vakantie. Dat is het voordeel van onze aanwezigheid ter plaatse. Onze contactgegevens staan hieronder. Je bent ook altijd van harte welkom op ons kantoor in het Eastin Hotel Makkasan in Bangkok. AsiaDirect
Eastin Hotel Makkasan Bangkok - 7e etage
1091/343 New Petchburi RoadMakkasan, Rajthevee, Bangkok 10400
Tel: 0066(0)26517638
E-mail: rsvn@amazingasiatours.com/ info@asiadirect.nl
Noodnummer: +66 9 2279 7839 (alleen voor noodgevallen)
Openingstijden kantoor op de 3e verdieping:
Maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur
Zaterdag van 09.00 tot 14.00 uur
Openingstijden balie in de lobby (7e verdieping):
Maandag t/m zondag van 09.00 tot 18.00 uur
Indien je ter plaatse niet tevreden bent over de reis, dan dien je direct contact op te nemen met ons. Je kunt je ons bellen of je klacht per e-mail versturen naar info@asiadirect.nl. Klachten die ter plaatse niet worden gemeld, kunnen na terugkomst niet in behandeling worden genomen.
Je kan hier alles kopen, vooral in Bangkok. Wees niet bang dat je iets vergeet (behalve paspoort, pinpas/credit card, (internationaal) rijbewijs indien nodig, belangrijke medicijnen).
Om je op weg te helpen geven wij je hier een checklist van mee te nemen artikelen:
- Paspoort + kopie
- Polisbewijs & alarmnummers van verzekering
- Reisbescheiden
- Geld, betaalpas en/of creditcard
- Telefoonnummers om betaalpas en/of creditcard te laten blokkeren
- Medicijnen en geneesmiddelenpaspoort (verkrijgbaar bij je apotheek)
- Reisapotheek / EHBO-set
- Anti-zonnebrand middel (is erg duur in Thailand)
- Anti muggenolie (kun je hier overal krijgen, met minder DEET en werkt vaak beter)
- Zonnebril & hoed / pet
- Contactgegevens van familie en vrienden in Nederland
- Reis/ taalgids
- Fototoestel en filmcamera
- Kleding
- Wandelschoenen
- Zwemkleding
- Slippers
- Toiletartikelen (+ eventueel miniverpakkingen voor in de handbagage)
- Bril / lenzen artikelen
- Zaklantaarn
- Eventueel wereldstekker
Er is heel veel informatie over reizen in Thailand te vinden, zowel in boeken als online. Voor een compleet overzicht van de beste reisliteratuur kun je een eens rondkijken op de website van
deTraveller, de Reisgids specialist van Nederland.
Jazeker. In de grotere steden vind je op iedere straathoek een pinautomaat. Hier kun je met je Nederlandse of Belgische bankpas geld opnemen. Het is wel belangrijk dat je je bankpas hebt geactiveerd voor ‘buitenland (buiten Europa) pinnen’. Check dit even bij je bank voordat je vertrekt. Op de grotere eilanden zijn ook genoeg pinautomaten te vinden. Op de kleine, afgelegen eilanden of op het platteland kan dit wat lastiger zijn en zijn er soms geen pinautomaten. Dan is het aan te raden genoeg contant lokaal geld mee te nemen en eventueel ook een creditcard.
Ondanks dat het geven van fooien niet standaard is, wordt het zeer gewaardeerd. Soms wordt er standaard al 10% service charge gerekend in bijvoorbeeld een restaurant. De lonen liggen erg laag vergeleken met Nederland en België, een kamermeisje die vaak 7 dagen per week, 10 uur per dag werkt, verdient nog geen €100 per maand, ongeveer 130 THB per dag. Het is aan jou of en hoeveel fooi je wilt geen. Voor een idee, in de taxi (altijd de meter aan laten zetten!) kun je bijvoorbeeld het bedrag naar boven afronden. De bellboy of het kamermeisje is blij met 20 THB per dag (~ EUR 0.50) of 10 THB per bagagestuk. De gids kun je THB 100 THB per persoon per dag geven. Overige lokale gidsen bij activiteiten en chauffeurs kun je THB 50 per persoon geven.
Thailand is een veilig en prettig land om zelfstandig te reizen. Desondanks dien je, net als in ieder ander land, een bepaalde voorzichtigheid in acht te nemen. De meeste ongelukken gebeuren in het verkeer. Kijk goed uit bij het oversteken of bijvoorbeeld het uitstappen van een bus. De brommers rijden namelijk aan alle kanten en zijn net mieren die overal tussendoor slingeren. Zebrapaden zijn er wel, maar zelden zal er een chauffeur daadwerkelijk stoppen. Ren ook niet om nog even snel over te steken als je ziet dat het stoplicht nog op groen staat. Zodra er geen andere mensen oversteken, rijdt iedereen al weer door (rood). Let goed op je bezittingen, zoals je ook in andere landen zou doen. Laat waardevolle spullen (zoals paspoort) in de kluis en draag een kopie van je paspoort bij je. Ook is het handig altijd wat kleingeld bij de hand te hebben; in de bus of taxi kun je dan betalen zonder je portemonnee te voorschijn te halen. Bovendien zeggen de chauffeurs vaak geen wisselgeld te hebben. Mocht er toch iets misgaan, dan kun je je wenden tot de toeristenpolitie. Voor de actuele informatie over veiligheid check je de website van het
Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Nee dit is niet noodzakelijk, tenzij je een trekking gaat doen. De hotels hebben airconditioning en/of en ventilator; hier houden muggen ook niet van.
Nee, het is beter flessenwater te kopen en te drinken. Ijsklontjes in restaurants en cafés zijn meestal van flessenwater, maar indien je het niet vertrouwd, kun je de ijsblokjes beter weigeren.
Door het tijdverschil van vijf (zomertijd) of zes uur (wintertijd) kun je last krijgen van een jetlag. Probeer je na aankomst in Thailand zo snel mogelijk aan te passen aan de Thaise tijd. Ga bij aankomst overdag niet gelijk lang slapen, probeer het tijdsverschil met het thuisland zo snel mogelijk te overbruggen. Vertrek zo ontspannen mogelijk, waardoor je vliegreis minder vermoeiend lijkt/is en je nog meer profijt van je vakantie hebt. Naast het tijdsverschil is er ook sprake van verandering in het klimaat. Pas daarom het tempo in het begin wat aan, drink koude drankjes niet te snel. Wees voorzichtig met de zon.
De riolering in Thailand is erg smal en zit snel verstopt. Op elk toilet staat een prullenbakje waar je je toiletpapier in kwijt kunt. Of gebruik, net zoals de Thai, de sproeier die op elk toilet hangt. Hygiënischer, maar het vergt wel wat behendigheid.
Als je een beetje oplet op waar je eten besteld en wat voor eten, dan moet dat zeker kunnen. Kijk vooral of het er druk is en hoe lang het eten er al ligt. Eten er ook veel lokale mensen, dan is het vaak goed eten. Daarbij is het slim goed doorbakken of soepgerechten te bestellen. Soms zie je langs de kant van de weg bijvoorbeeld ongekoelde rauwe Sushi liggen, dit raden wij af. Let ook op of kip goed gaar is en drink alleen flessenwater. Tip: vaak denken wij dat westers eten veiliger is. Maar indien dit weinig gegeten wordt en dus langer bewaard, is dit misschien juist sneller bedorven dan lokaal vers eten. Daarbij weten lokale restaurants westers eten vaak minder goed te bereiden. Indien je toch ziek wordt, neem ORS en indien je teveel vocht verliest, ga naar een dokter. In het warme klimaat van Thailand droog je snel uit.
De medische voorzieningen in Thailand zijn – zeker in de wat grotere steden – uitstekend. De opleidingen van artsen en verplegend personeel, maar ook de kwaliteit van ziekenhuizen, staat op een zeer hoog niveau, met name van de internationale ziekenhuizen in Bangkok. Dus mocht er zich iets voordoen, dan hoeft u niet bang te zijn voor medische en hygiënische onverantwoorde toestanden. Wilt u een arts raadplegen, ga dan naar een ziekenhuis. Eventueel kun je de staf van ons kantoor in Bangkok om meer informatie vragen
Tegenwoordig is er bijna in elk hotel en café/restaurant wifi. Dit is de goedkoopste optie. Je kunt zelfs via Whatsapp, Messenger of bijv. Skype videobellen. Zo kan het thuisfront ook nog zien waar je zit. Je kunt met Skype ook tegen een lokaal tarief naar vaste nummers of mobiele nummers bellen in Nederland of België. Hiervoor dien je beltegoed te kopen (online opwaarderen). Een andere optie is om een lokale simkaart te kopen. Bellen met je eigen Nederlandse of Belgische provider kan aardig in de kosten oplopen. Een Thaise simkaart kun je bijvoorbeeld op het vliegveld of in elke 7-11 supermarkt kopen. Bekende Thaise providers zijn True Move, AIS en Dtac. Koop altijd een prepaid simkaart, geen abonnementskaart. Deze kun je ook koppelen aan een internet prepaid bundel, zodat je ook internet hebt voor bijvoorbeeld Google Maps. Deze prepaid simkaart kun je dan opwaarderen bij elke 7-11 supermarkt. De medewerkers helpen je hier graag bij. Internet kost gemiddeld 400 THB voor 1 Gb. Bellen naar Nederland of België kan voor 5 THB (vaste nummers) of 10 THB (mobiele nummers) per minuut als je eerst de code voor internationaal bellen intoetst, 006 voor True Move, 004 voor Dtac, 005 voor AIS. Bellen vanuit Nederland of België naar een Thais nummer kan door +66 voor het lokale nummer te draaien. Wat betreft internet kan dit dus via je smartphone met wifi van het hotel. Sommige hotels hebben daarnaast een computer in de lobby staan. Ook zijn er nog steeds internetcafés te vinden, maar dit aantal wordt wel minder.